Myönnetään, otsikko on tarkoituksella raflaava. Kuitenkin, jos kirjavahvuudeltaan 45:n laulajan joukossa sinnittelee käytännössä kymmenisen miesääntä (kyllä - miesääniä, ei välttämättä miehiä -  tilanteemme on sen verran huono että olemme joutuneet "lainaamaan" naisia kakkosaltosta tenoriääniksi) alkaa otsikonvalintani kuulostamaan ymmärrettävämmältä.

Totuin jo aiemmassa kuorossani (Ylöjärven srk:n kamarikuoro) siihen, että meistä miehistä oli huutava pula. Pahimmillaan tenoreita tässä reilun 25:n laulajan joukossa oli ainoastaan yksi, eikä meidän bassojen tilanne juuri parempi ollut. Koinkin suorastaan luksukseksi sen, että Camenassa sekä tenoreita että bassoja oli varaa jakaa peräti kahteen leiriin, 1- ja 2-ääniin.

Nyt tuo "luksus" alkaa olemaan vaakalaudalla. Olen päässyt paikan päällä (kuororivissä laulajana) kuulemaan, miten Camena parhaimmillaan soi 8-äänisenä. Minua suorastaan pelottaa ajatus siitä, että miespulan vuoksi Camena "rampautuisi" neli- tai jopa  kolmiääniseksi kuoroksi. Kuoronjohtajamme tuntee kuoronsa "suorituskyvyn" todella hyvin ja tätä tietoa hän on todella taidokkaasti hyödyntänyt sovittaessaan kuoromme laulettavaksi "camenalaisia" tulkintoja tutuista kuorolauluista. Hartain toiveeni onkin, että johtajamme pystyisi jatkossakin sovittamaan lauluja kuorollemme ilman, että hänen kätensä olisivat sidottuina äänialojen puutteen vuoksi.

 Parin vuoden takainen matkamme Walesiin Llangollenin kuorokilpailuihin todisti sen, että naiset tulisivat vallan hyvin toimeen ilman meitä miehiä (tämä siis musiikilliselta kannalta tarkasteltuna :). Kyse ei kuitenkaan enää olisi Camenasta, vaan jostakin vallan muusta.

Pikaisen "googlettamisen" jälkeen löysin Tampereelta ainakin 19 Sulasoliin kuuluvaa mies-, nais-, tai sekakuoroa, muista kuoroista puhumattakaan, kilpailua laulajista siis on. Aamulehden elokuinen Hyvät harrastukset - osio on täynnä Halutaan laulajia -ilmoituksia. Miten erottautua "massasta" ja saada houkuteltua uusia mieslaulajia Camenaan? Tässäpä pähkinää purtavaksi hallituksellemme. Henkilökohtaisesti veisin Camenan kesäisille toreille "täsmäiskuihin" flash mob -hengessä. Tampereen vaikutusalueella on aivan liian monta laulutaitoista ihmistä, joka ei ole kuorostamme edes kuullut.

Ai niin, kommenttia edelliseen "korvamato"keskusteluun. Minulla on jo kuukausia ollut Lumen Valon CD, ja arvatenkin tuo "The Balloons" on soinut päivittäin työmatkalla sekä mennessä että tullessa. Ennen autoon astumista hymisen "korvakuulolta" mielessäni bassojen aloitusääntä - C:tä - ja laitan CD:n soimaan. Onnekseni voin todeta, että sävelkorkeus lienee tallentunut varsin hyvin muistin  syövereihin, sillä harvoin joudun korjaamaan sävelkorkeutta. Harmikseni en pystynyt osallistumaan kuoromme länsirannikon kevätkonsertteihin mutta onneksi Balloonsia on luvassa heti kuoromme kesätauon jälkeen. Hyvää kesälomaa, kuoromusiikin ystävät!

Jarmo, 2-basso