Takana on poikkeuksellisen vaikea kevätkausi. Tavallisten arkikiireisiin kuuluvien poissaolojen lisäksi kuoroa rasitti laaja influenssaepidemia. Kaiken lisäksi kevään konsertit päätettiin pitää länsirannikolla samana viikonloppuna, jolloin Sulasol piti laulujuhlia Kuopiossa ja Naantalissa vietettiin musiikkijuhlia. Meinasi loppua laulajat ja yleisö. Ei kauhean motivoiva tilanne.

Näin tiedottajan näkökulmasta kevätkausi oli vähätöinen. Jälkikäteen katsottuna olisi ehkä pitänyt olla itse aktiivisempi, mutta kun päivätöitäkin pitää tehdä, ja niitä riittää. Länsirannikon reissu toteutettiin kengännauhabudjetilla ja luottaen paikalliseen apuun. Osin sen vuoksi medianäkyvyys Naantalissa ja Turussa oli huono. Reissu kuitenkin toteutettiin, ja ihan tyhjille saleille ei sentään esiinnytty. Jatkoa varten reissun suunnittelu ja toteutus antoi kuitenkin ajattelemisen aihetta ja arvokasta oppia.

Oppi 1: Kun matkustetaan esiintymään kotimaassa, varmistetaan, että yhteistyökumppani on näkyvä ja todella saa yleisön liikkeelle. Käytännössä haetaan siis kumppaniksi tunnettu paikallinen festivaali tai riittävän aktiivinen järjestö kuten Lions Club.

Oppi 2: Kuoro tarvii ehdottomasti lisää mieslaulajia, jotta vastaavaa tilannetta esiintymiskokoonpanossa ei synny jatkossa. Nyt miehet sinnittelivät 2-3 laulajalla per stemma. Se ei ole enää kuoro, vaan laajennettu lauluyhtye. Miehiä tarvitaan siis lisää ja pian, muuten kuoro kutistuu naiskuoroksi (jolla on pieni miestoimikunta).

Oppi 3: Kamarikuoro Camenan ohjelmistolinja on oikea. Suomalaisen kuoro leipä on suomalainen musiikki ja sen monipuolinen esittäminen. Tälle linjalle tarvitaan vain näkyvyyttä ja mediahuomiota.

Nämä opit mielessä haastan kaikki kuorolaiset (ja miksei yleisönkin) miettimään muutamaa asiaa:
1. Mistä saamme lisää mieslaulajia?
2. Miten erotumme paikallisesta kuorojen kirjosta ja saamme näkyvyyttä?
3. Miten löydämme sopivat yhteistyökumppanit, jotta saamme konserteille näkyvyyttä.

Kaikki ideat ovat tervetulleita. Ne voi laittaa suoraan tiedottajalle sähköpostilla info (at) camena.fi.

Kevään nuotteja ei kannata vielä arkistoida, sillä niitä tarvitaan heti elokuussa. Harjoituksia jatketaan torstaina 16.8., ja syyskauden 2012 ensimmäinen konsertti on torstaina 13.9. Tampereella Puisto-Emmauksessa otsikolla "Muistan kesän". Siellä miehiä on toivottavasti enemmän kuin 2 per stemma.

- Matti, ykkösbasso