Kamarikuoro Camena päätti kevätkauden 2011 hienoon Italian matkaan, joka ei taatusti jättänyt ketään kylmäksi. Matka huipensi vuoden kestäneen kirkko-ohjelmiston harjoittelun ja lähes yhtä pitkän valmistelujakson, jonka aikana selvitettiin matkan yksityiskohdat ja järjestelyt. Näin matkanjohtajan näkökulmasta matka oli lopulta helppo, sillä italiaisen festivaalin suomalainen opas Hanna hoiti yhteydenpidon Italiaan. Camenan tehtäväksi jäi listata vaatimuksia ja toiveita, hyväksyä ehdotettu ohjelma ja maksaa laskut. Yhteydenpito Hannaan ja Italiaan oli kohtuullisen tiivistä, ja sillä saatiin varmistettua se, että matkalla ei sattunut isoja yllätyksiä.

Matkan aikana tietysti aina sattuu jotakin ennakoimatonta, ja jokaiselta matkalta oppii jotakin. Tällä kertaa järjestäjän aikataulut toimivat moitteettomasti, ja ainakin itseäni hämmästytti se, että järjestäjä pystyi ruokkimaan yli 600 kuorolaista 3-4 ruokalajin pöytiintarjoiluna. Paluumatkalla italialainen kenttähenkilökunta sähläsi lippujen ja laukkujen kanssa niin, että kymmenkunta laukkua jäi Riikaan. No, pääsipähän kerrankin palaamaan kotiin kevyessä varustuksessa, ja laukku tuli perässä taksikyydillä.

Opiksi seuraavaa matkaa varten reppuun tarttui ainakin seuraavat:

1) Yhteisvastuu eli kaveria ei jätetä. Jatkossa kaikki kuorolaiset ovat vastuussa toisistaan, ja kaikki huolehtivat toisistaan.

2) Aikataulu väljemmäksi. Nyt "vapaat iltapäivät" kuihtuivat pitkiin lounaisiin. Seuraavalla reissulla aikataulu rakennetaan väljemmäksi.

3) Kuorolle helleasu. Smokki ei ole mukavimpia asuja 40 asteen helteessä, joten jatkossa esiintymisasua tällaisissa olosuhteissa täytyy miettiä.

4) Stemmojen äänenmuodostus yhtenäiseksi. Kaikissa stemmoissa kuului epäyhtenäisyyttä stemman sisällä, ja tähän on jatkossa kiinnitettävä huomiota. Yksilöohjauksen lisäksi tarvitaan siis myös koko stemman yhteistä äänenmuodostuskoulutusta, ja tietysti myös koko kuoro pitää saada soimaan yhtenäisesti.

Matkan lisäksi viime vuoden aikana on tehty muutakin. Camenalle on tehty mobiilisivut ja niiden tueksi lähes kaikessa viestinnässä näkyvä mobiilikoodi. Molemmat toivottavasti auttavat tiedottamisessa ja viestinnän kohdentamisessa miehiin.

- Matti, ykkösbasso