Mistä miehiä kuoroon? Tämä on perusongelma, johon törmätään kaikissa suomalaisissa kuoroissa jatkuvasti. Itse olen nyt vajaan kuukauden laulanut ykkösbassoa yksin, ja alan olla aika turhautunut tilanteeseen. Nykyisellä kokoonpanolla ei konsertoida, se on fakta. Jostain tarvisi siis löytää laulavia miehiä, mutta mistä ja miten?

Sulasol ja erityisesti mieskuoroliitto on myös ongelman äärellä, ja siellä on analysoitu, että nuorilla, 25–35-vuotiailla miehillä on valtavasti harrastuksia, ja kuorolaulu ei nouse siinä listassa kovin korkealle. Miksi nousisikaan? Kuorolaulu on pitkäjänteinen, sitoutumista ja työtä vaativa harrastus, jossa joka viikko tuntee itsensä kovin osaamattomaksi. Ei siis mikään helppo harrastus, eikä kuulosta kovin houkuttelevalta.

Toisaalta, jos mietitään syitä liittyä kuoroon, niin niitä(kin) löytyy. Helsingin Sanomat uutisoi viime joulun alla tutkimuksesta, jossa raportoitiin kuorolaulun lievittävän stressiä. Muitakin positiivisia vaikutuksia oli, ja niiden kokonaissummana tutkimuksessa todettiin, että kuorolaulu lisää elinikää. Mahtavaa, jos harrastuksella on tällaisia vaikutuksia!

Kuoro on sosiaalinen harrastus, ja kuorolaiset ovat yleisesti ottaen fiksuja ja sivistyneitä. Hyvää seuraa on siis tarjolla.

Mieskuoroliitto on pohtinut, että kuorolaulusta pitäisi saada seksikästä, jotta se vetoaisi nuoriin miehiin. Ja se onnistuu mieskuoroliiton mukaan medianäkyvyyden avulla. Erilaisia kuorolauluohjelmia on televisiossa pyörinytkin viime vuosina, mutta eivät nekään tunnu houkuttelevan miehiä arkisen työn pariin, kun tv-studion lamput sammutetaan ja on aika aloittaa stemmaaminen. Sinänsä sekakuorolla luulisi olevan etulyöntiasema seksikkyyden esiin tuomisessa nuorille miehille, kiitos sopraanoiden ja alttojen.

Eli nuorten miesten mieleen on huoleton meininki, jossa mennään ja tullaan päivän fiiliksen mukaan. Miten kuoro taipuu siihen, kun kuorolaulun ydin on sitoutuminen ja pitkäjänteisyys? Nuorille miehille pitää osoittaa, että sitoutuminen kannattaa. Sillä saadaan aikaan elämyksellisiä esiintymisiä ja sitä yhteisöllisyyttä, jota kuorot ympäri Suomen osoittavat.

Nuoret miehet myös haluavat oman näköisensä ohjelmiston. Tällä hetkellä Camenan ohjelmisto on vaihtelevaa ja pysyy hyvin kuoron linjassa, eli se on pääosin kotimaista. Pitäisikö harkita ohjelmiston muokkaamista? Niissä niin mediaseksikkäissä tv-ohjelmissa raikaa pop ja rock bändin säestyksellä. Vai pysytäänkö valitulla linjalla?

Jarmo nosti blogissa aiemmin esille sen, että kuoron pitäisi pystyä erottautumaan joukosta. Meidän erottautumiskeinomme on se ohjelmisto. Medianäkyvyyttä kuoron on lähes mahdoton saada ilman hyviä yhteyksiä. Yksi vaihtoehto olisi Jarmon mainitsemat flash mobit, mutta ne pitäisi tarkasti suunnitella ja toteuttaa sopivissa paikoissa. Niissä voitaisiin esitellä sitoutumisen ja yhteisöllisyyden tuloksia.

Jostain tarvis niitä miehiä löytää, muuten kuorosta tulee naiskuoro. Ja sitä tuskin kukaan sekakuorolainen haluaa.


- Matti, ykkösbasso